FESTES DEL CARRER VISERTA    9  i 10 de juliol de 2016

A Monistrol de Montserrat celebrem des de temps molt antics les Festes del Carrer, antigament se’n feia una a cada carrer de la vila durant tota la capvuitada de Corpus Christi però actualment només es celebra la del carrer de Viserta que ha anexionat amb el pas dels anys la del carrer Manresa, la plaça del Bo-Bo i la barriada de la Salle.

Aquestes festes antigament es celebraven per commemorar la festivitat de Corpus Christi, per això encara avui dia es conserva el costum d’engalanar els carrers amb serrells de papers de colors i enramar les portes amb boix i flors de paper. Cada carrer feia la seva festa amb un cert aire de competivitat sana amb els altres carrers de Monistrol i el carrer que tenia més gent a la passada i el que guarnia millor les seves cases era el que tenia la festa més lluïda. Degut a aquesta competivitat els veïns de Viserta decidiren fer uns gegants primer de forma casolana (es creu que aquest costum ja es recula a la segona meitat del segle XIX) i després comprant als gegants vells (Ramir i Constança) l’any 1914 i la geganta jove (anomenada Diana) al 1955, això va fer possible que les festes de Viserta normalment fóssin les més lluïdes i esperades pels monistrolencs.

El símbol més destacat de la Festa del Carrer Viserta són els gegantts

Monistrol de Montserrat - Festa del Carrer Viserta (Foto: Associació de Veïns A.F.U.M. - Gegants de Viserta)         

En aquesta festa prenent similituds de la festa de Sant Sebastià que es celebra a Monistrol cada 20 de gener hi havia també tres parelles d’administradors, anomenats Quatrers, tots ells solters que prenien el càrrec de passar casa per casa durant tot l’any per recaptar els diners per fer la celebració.

  

També es conserva, tot i que gairebé desapareguda, la tradició de beneïr les coques o “pans beneits” que els infants porten durant la passada que es realitza amb els gegants i els veïns per assistir a Missa on durant aquesta es beneeixen. Aquest costum és comú amb altres pobles i festes de barri com les que es realitzen al Vendrell.

Aquestes festes s’han vingut celebrant de manera ininterrompuda fins a dia d’avui canviant només les dates de la celebració, antigament es celebraven durant la capvuitada de Corpus i actualment el segon cap de setmana de juliol.

 Els gegants centenaris, el Ramir i la Constança, els podeu veure exposats al Punt d’Informació Turística “Els Tres Monts” al Carrer Sant Pere 8

 

Us esperem a la XXIIIa FIRA DE LA COCA I EL MATÓ

29 i 30 d’OCTUBRE de 2016

 


 La vint-i-dosena edició DE LA FIRA DE LA COCA I EL MATÓ ja és aquí!!

Un any més els monistrolencs i monistrolenques ens enorgullim de donar la benvinguda a la tardor obrint les portes de Monistrol a tothom qui vulgui compartir amb nosaltre la ja tradicional fira gastronòmica coneguda arreu de la comarca i fora d’ella.
La Fira s’ha especialitzat en productes gastronòmics que són signe d’identitat del territori com el conegut mató de Montserrat elaborat al municipi de Marganell i les coques artesanes de Monistrol de Montserrat. Enguany els artesans flequers i pastissers monistrolencs (Fleca Alavedra, Fleca Cal Barquet i Pastisseria Cal Nando) ens presenten a la fira: LA COCA DE MONISTROL, una combinació de dues de les coques més apreciades a la vila: la coca de mató i la coca de xocolata.
Els matonaires de Can Florí ens porten a la XXIIa edició el MATÓ DE CAFÈ, una proposta diferent al mató tradicional que cal tastar.
Enguany tornem a tenir a la Plaça de la Font Gran l’ESPAI DE LA GASTRONOMIA DEL MONTSERRAT on els restaurants de Monistrol: La Barca i  Guilleumes i l’Abad Cisneros de Montserrat ens oferiran una mostra d’una cuina  que té com a protagonistes productes de l’horta, del bosc i de la terra de l’entorn montserratí. Entre aquestes propostes trobareu: Civet de Porc Senglar amb Xocolata, Coca de Bolets amb hummus de Cigronets de Vilamarics, Butifarra de senglar amb mongetes del Ganxet…
No us perdeu el dissabte  a la tarda el SHOW COOKING de la “TOPCHEF” MONTSERRAT ESTRUCH, xef del Restaurant El Cingle de Vacarisses, que va obtenir una Estrella Michelin. I el diumenge al matí BONS CONSELLS I TRUCS DE CUINA AMB L’ÀVIA REMEI col·laboradora del Programa “Divendres” de TV3.
El grup d’animació XAROP DE CANYA serà l’encarregat de portar la música i la diversió a la Fira durant tot el cap de setmana amb els seus cercaviles i les seves representacions teatrals.
A més de l’actuació dels GRALLERS I GEGANTERS DE VISERTA, ESBART MONISTROL DANSAIRE I CONVIDATS, GRUP DE PERCUSSIÓ DELS TRONATS, PREPE’S BAND.

PROGRAMA XXII – FIRA DE LA COCA I EL MATÓ

 

IMATGES DE LA 22a FIRA DE LA COCA I EL MATÓ

    

La Plaça de la Font Gran:    La Zona de la Gastronomia

    

La Mentirosa:  La Zona de la Coca i el Mató,  i el més típic de la 22ªfira: La Coca de Mató i Xocolata de Monistrol i el Mató de Cafè

    

Les parades d’artesania de La Canaleta i del carrer Escoles

   

Show cooking a càrrec de la Montse Estruc, xef del restaurant El Cingle
(Vacarisses) amb una estrella michelin al 2011 i concursant de “Topchef” 2015.

      

  Prepe’s Band, els jocs infantils del CAU La Bestorre i la tòmbola de la fira en favor de la Marató de TV3

   

Música i animació amb Xarop de Canya.

      

L’Esbart Monistrol Dansaire, els Grallers i Geganters de Viserta i el Grup de Percussió “Els Tronats”

        

L’Espai de la Gastronomia del Montserrat  (Restaurants La Barca, Abad Cisneros i  Guilleumes)

   

L’Exposició de carruatges i cavalls i l’exposició dels Amics del Cremallera de Montserrat

                              

Els artesans del Carrer Sant Joan

NOTÍCIES I REPORTATGES XXIIa FIRA DE LA COCA I EL MATÓ

Resultat d'imatges de televisió de catalunya

Resultat d'imatges de la vanguardia logo

Resultat d'imatges de nacio digital logo

Resultat d'imatges de regio 7 logo

Resultat d'imatges de logo 7manari digital

 

Propera edició de Romeus: Dissabte 28 i Diumenge 29 de Gener de 2017

Romeus es porta a terme el cap de setmana després de la festivitat de Sant Sebastià,  una festa en la que hi participa tot el poble, ambientada en l’època renaixentista en que la pesta va fer estralls arreu.
Malgrat la seva curta vida, Romeus ha donat un toc diferenciador dins aquest tipus de propostes, les representacions que es van desgranant estan estretament lligades a la realitat històrica del poble, això, dins un embolcall idoni: els seus carrers, la implicació dels participants i el respecte històric, li han donat un lloc entre les festes històriques.
Si veniu aquests dies a Monistrol us trobareu immersos en una altra època. Viatjareu en el temps a través d’escenificacions de diferents situacions que succeïren al poble al segle XVI: la construcció de l’esglèsia de Sant Pere, la greu pesta que assolà el poble, com actuaven les autoritats de l’època, com era la vida al Monistrol del segle XVI…
Us convidem a venir i a imbuir-vos de història: el rigor, els personatges, l’espectacle continu i la implicació de tot un poble no us deixarà indiferents.

US ESPEREM A ROMEUS, US ESPEREM A MONISTROL!!!

PROGRAMA ROMEUS 2016

 

IMATGES ROMEUS 2016

L’arribada dels peregrins a Monistrol

          

Rebuda del Pare Abat i visita a les obres de l’església

         

Els metges i els efectes de la Pesta

         

         

El Safareig

       

Danses del Renaixement

         

L’Encant del llaüt

         

L’hospederia i l’hospital

       

La taverna

       

 Els oficis de la construcció de l’església

         

Miracle de Sant Sebastià

       

L’ “Erudit”, espectacle final de llum i foc

     

      

 Amb l’actuació dels Berros de la Cort

    

El mercat de la vila

         

 I el Corrúpies….

           

NO US PERDEU ELS VÍDEOS DE LA FESTA DE ROMEUS 2016

https://www.youtube.com/watch?v=bQ8CpjDkK1c  LA FESTA DE ROMEUS

https://www.youtube.com/watch?v=eyeJtDpjyDc   LA LLEGENDA DE LA MA MORTA

https://www.youtube.com/watch?v=numszja646o  L’ORFEÓ MONISTROLENC A LA TAVERNA

 

 

PER ROMEUS QUEDA’T A DINAR A MONISTROL!!!!!

              

 

  

 

    

 

NOTÍCIES I REPORTATGES ROMEUS 2015

                                     

 

 

FESTIVITAT DE SANT SEBASTIÀ     20 DE GENER DE 2017

Monistrol de Montserrat celebra al gener la  FESTA DE SANT SEBASTIÀ.  Aquesta festa té les seves arrels en el fet de que entre els segles XIV i XVII la població de Catalunya en general i la monistrolenca, en particular, va patir diverses epidèmies de pesta negra que van arribar a provocar la mort d’un sector important de la població. Ja que no existia cap remei mèdic, el fet de demanar la intercessió dels Sants i l’Església es va convertir en habitual a les nostres terres. D’aquí ve l’origen de la devoció dels monistrolencs a Sant Sebastià, molt venerat a tot arreu, com a guaridor de la pesta i altres mals infecciosos.

 La festa, que es remunta a l’any 1663, quan es cita ja a la documentació escrita que es conserva, té un vessant religiós: l’Ofici de Completes, l’Ofici Solemne i la Processó en honor a Sant Sebastià pels carrers de la vila, i un altre de més tradicional: la gimkana infantil, la cercavila,  les representacions teatrals sobre la pesta pels carrers de la vila, i l’anomenat  BALL DEL BO-BOdeclarat al 2010 Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional  .

Notícia de La Vanguardia sobre el Ball del Bo-Bo 2016

Resultat d'imatges de la vanguardia logo

 

MÉS INFORMACIÓ DE LA FESTA

IMATGES DE LA FESTIVITAT DE SANT SEBASTIÀ 2013  (cedides per Marcel·lí Fotògraf, C/ Sant Pere, 10 08691 Monistrol de Montserrat, marceli@tomainstant.jazztel.es)